Bij Vivere streven we naar een voedingsbeleid dat onze studenten ondersteunt in hun groei en ontwikkeling. Maar we geloven ook dat onze regels realistisch moeten zijn en dat we ze zelf kunnen voorleven. Samen met ouders hebben we een waardevolle reis gemaakt om balans te vinden tussen gezonde keuzes en praktische uitvoerbaarheid. Hier delen we hoe die reis eruitzag – inclusief een inspirerend verhaal over zelfreflectie.
Ouderkring: waardevolle gesprekken
In 2016 begonnen we Vivere met een strikte richtlijn: 100% suikervrij en biologisch. In theorie leek dit een geweldig idee, maar in de praktijk liep het anders. Sommige kinderen hadden moeite met spelt- en zuurdesembrood, verjaardagen misten de feestelijkheid door de strenge beperkingen en zelfs variatie in het voedingsaanbod bleek een uitdaging. Ouders brachten deze zorgen naar voren in de ouderkring; en terecht.
In de spiegel: een les van Gandhi
Dit proces bracht ons bij een krachtig moment van zelfreflectie. Het mythische verhaal over Gandhi en suiker herinnert ons aan het belang van concepten voorleven:
Er was eens een moeder die haar zoon naar Gandhi bracht en hem vroeg de jongen te zeggen dat hij moest stoppen met suiker eten. Gandhi vroeg hen een maand later terug te komen. Toen ze terugkwamen, zei Gandhi tegen de jongen: “Stop alsjeblieft met suiker eten.” Toen de moeder vroeg waarom hij dit de eerste keer niet kon zeggen, antwoordde Gandhi: “Een maand geleden at ik zelf nog suiker.”
Dit verhaal raakte ons. Want eerlijk gezegd: aten wij zelf 100% biologisch en suikervrij? Het antwoord was simpelweg nee. Hoe konden we verwachten dat kinderen en ouders een beleid volledig zouden naleven dat wij zelf niet konden voorleven? Deze realisatie bracht ons ertoe om een soepeler, realistischer beleid te omarmen.
Botsende visies en een gezamenlijke zoektocht
Tijdens gesprekken met ouders bleek hoe verschillend de visies op voeding zijn. Toch vonden we een gemeenschappelijk doel: een beleid dat de kinderen optimaal ondersteunt en ruimte laat voor verschillende gewoontes en voorkeuren. Dit beleid biedt nu flexibiliteit, zoals traktaties met suiker zolang ze niet groter zijn dan een kinderhand, terwijl we nog steeds streven naar gezonde, bewuste keuzes.
Dank aan betrokken ouders
Een speciaal dankwoord gaat uit naar Daphne Uyterlinden (huisarts en leefstijlcoach) en Femke Snellens (kindervoedingscoach). Hun kennis en inzichten hebben ons geholpen een beleid te creëren dat uitvoerbaar en ondersteunend is, voor zowel kinderen als ouders.
Ons nieuwe voedselbeleid is niet alleen een reflectie van onze waarden, maar ook een resultaat van samenwerking en zelfreflectie. Bij Vivere geloven we dat we kinderen het beste leren door zelf het voorbeeld te geven. We zijn trots op dit beleid dat voedzaam, haalbaar en inclusief is. Samen met ouders blijven we bouwen aan een gezonde en gelukkige leeromgeving.