Bij Vivere ontstaat leren door ervaring. Een krachtig voorbeeld hiervan is de kippenkring, die begon met een eenvoudige motie in de schoolkring en uitgroeide tot een waardevol project vol lessen in verantwoordelijkheid, samenwerking en praktische kennis. In deze blog neem ik je mee in hun inspirerende reis: van het bedenken van de plannen tot het dagelijkse verzorgen van de kippen en alles wat daarbij komt kijken.
De motie: een idee wordt werkelijkheid
Het begon allemaal in de schoolkring met een motie om kippen aan te schaffen. Maar een motie aannemen gaat bij Vivere niet zomaar. De indieners kregen huiswerk: onderzoek doen naar allergieën, kosten, voordelen en uitdagingen.
Met een uitgebreide berekening, die zelfs de besparing op eieren aantoonde, werd een nieuwe, aangescherpte motie ingediend. De kring ging akkoord en het avontuur kon beginnen.
Bouwen, leren en wachten op eieren
De eerste stap: een kippenhok bouwen. De studenten verdiepten zich in de gezondheid en behoeften van kippen, van voeding tot leefomgeving. Na de komst van de kippen volgde het grote wachten op het eerste ei. Dit riep veel vragen op: waarom duurt het zo lang voordat kippen acclimatiseren? En waarom leggen kippen eigenlijk eieren?
Dagelijkse zorg en onverwachte uitdagingen
De kippenkring ontwikkelde een strak rooster voor het uitmesten van het hok en het verzamelen van eieren. Ze leerden omgaan met onverwachte situaties, zoals een voetbal van het naastgelegen veld die tegen het hok aan kwam, of een zieke kip die extra zorg nodig had. Zelfs tijdens de kerstvakantie kwamen de kinderen naar school om de kippen te verzorgen.
Wat leren de kinderen?
De kippenkring is veel meer dan een groepje dat voor kippen zorgt. Het project heeft studenten waardevolle lessen gegeven in verantwoordelijkheid, samenwerken, plannen en het oplossen van problemen. Het project laat zien hoe rijke, ervaringsgerichte leerervaringen eruitzien bij Vivere.