Yoga op school
Vraag: Vivere, jullie geven ook yoga op school. Dat vind ik nog wel even spannend i.v.m. mijn (christelijke) geloof. Hoe gaan jullie daarmee om?
Antwoord: Goed dat je dit uitspreekt zodat we erover in gesprek kunnen.
Wat is yoga?
Yoga voor kinderen is een speelse manier van (ten eerste) bewust bezig zijn met je lichaam.
Daarbij gaat het voornamelijk om je lichaam te leren kennen, je eigen grenzen op te zoeken, je grenzen aan te geven maar toch ook gemotiveerd en binnen je eigen kunnen, uitdagingen aan te gaan. (Je kan soms meer dan je denkt.)
Wat doen we dan?
We doen ‘bewust bezig zijn met ons lichaam’ d.m.v. houdingen (samen of alleen), ademspelletjes, massage (op de kleding!), zintuigenspelletjes, klankspelletjes, mindfullness opdrachten (aandacht en concentratietraining) en ontspannings(visualisatie)verhalen waarbij kinderen kunnen wegdromen in een fantasie (vanuit je piekerhoofd naar je dromen in je hart).
Religie?
Er komt dus geen religie aan te pas. We gaan in respect met elkaar om en hebben respect voor ieders mening en geloofsovertuiging.
De boeddhistische inslag die je soms in yoga voorbij ziet komen (b.v. het aanbidden van de zon en aarde, mantrazingen) is niks meer of minder dan een levenswijze en rituelen binnen het boeddhisme. Het boeddhisme is namelijk geen religie maar een levenswijze. (Met respect omgaan met mens, aarde en natuur. De Boeddha was een leraar en geen god.)
Mantrazingen
Mantrazingen is bijvoorbeeld het herhalen van zinnen in het Sanskriet. Deze zinnen hebben vaak wel een specifieke betekenis en mocht je daar vragen bij hebben, kun je deze altijd stellen.
Mantrazingen komt in onze lessen tot nu toe nog niet voor. Misschien moeten we dat zo houden.
Mijn ervaring met mantra’s voor kinderen zijn vanuit mijn eigen praktijk wel positief. Ook daar doe ik het niet vaak (om yoga voor kinderen gewoon speels en neutraal te houden zodat iedereen er zich prettig bij voelt binnen zijn of haar geloofsovertuiging) maar kinderen vinden het vaak heerlijk. Voor hen is zingen vaak iets natuurlijks en de vrolijke en herhalende melodie en zinnen, zorgen voor rust, concentratie en ontspanning.
(Kijk maar eens naar kinderen die met iets bezig zijn. Vaak zitten ze compleet in hun eigen wereldje te neuriën of te zingen. Dat is wat een mantra ook voor effect heeft.)
Yogalessen in het kort
Weer even terug naar onze lessen. In het kort:
– speels met allerlei bewustzijnsspelletjes bezig zijn;
– kinderen leren dat piekeren niks oplost;
– kinderen leren wat hun grenzen zijn;
– kinderen leren: wat is stress/spanning, wat doet mijn lichaam dan/hoe voelt mijn lichaam dan? En wat kan ik doen om het te laten ontspannen?
– respectvol omgaan met elkaar(s grenzen);
– door de lessen bereik je indirect een betere groepsbinding;
– kinderen leren in aandacht bezig te zijn;
– en vooral: veel plezier maken!
Alles is vrijwillig!
Wat ook nog even goed is om te benadrukken, is dat alle vaklessen binnen Vivere vrijwillig zijn. Dus als studenten niet mee willen doen om wat voor reden dan ook, dan is dat helemaal oké!
Heb jij ook een vraag over ons aanbod binnen Vivere? Stel hem dan gerust.
Dat via Facebook of via ons contactformulier. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in een blog.
Mei 2017
Dit blog is geschreven door Staflid en Vakdocent Yoga/Mindfullness: Karin